Full kontroll og to av to mot naboene FK Toten

Med unntak av de første 20 minuttene ble det aldri spennende i sesongens siste oppgjør mot FK Toten. Til det var vi rett og slett for suverene!

FK Toten
2 4
Kolbu/KK

Målscorere:

Simen Engelien x2
Michael K. Urrang
Øyvind F. Sundseth

Det knytter seg alltid litt ekstra spenning til oppgjørene mot FK Toten i 4.divisjon. Ikke bare for spillerne ute på matta sitter skuldrene litt høyere enn vanlig, også for de over 300 tilskuerne (flesteparten fra Kolbu) på tribunen betyr disse kampene det lille ekstra. Hvem skulle få «the bragging rights» til å heve stemmen et hakk og to over normalen på butikken eller puben denne helgen?

Selv om vi som vanlig hadde full tiltro til eget lag og taktikk for kampen, var vi på forhånd noe spent på hva vertene kunne komme til å finne på denne kvelden. I oppgjøret hjemme på KK-plassen i vår kledde vi nemlig fullstendig av Toten og brøt ned alle mulige angrep før de i det hele tatt hadde fått prøvd seg. Ville vi derfor denne gangen møte en overraskende 4-4-2 formasjon eller omvendt diamant på midten som kunne by på nye utfordringer vi ikke var kjent med fra tidligere? Svaret var nei, og det passet oss aldeles utmerket!

Vertene kom som sist med den lange diagonale krosseren som skulle lempes fra midtstopper/back og opp til kantspiller på motsatt side. Vi visste at så lenge sideforskyvningen og viljen til omstilling i eget lag var god nok, ville ikke dette bli videre vanskelig å demme opp for. Når presisjonen på langpasningene til vertene i tillegg var langt under pari, fikk vi det egentlig ganske så komfortabelt kampen gjennom.

De første 20 minuttene av oppgjøret blir derimot en ren krig, og der kan vi ikke gjøre annet enn å gi Toten kreditt for å være det laget som var absolutt mest på hugget og vant flesteparten av duellene. De skaper også et par farlige målsjanser på hjørnespark og frispark høyt i banen i denne perioden, men vi kjemper bra i egen boks og får klarert de forsøkene som kommer.

Så, etter 20 minutter spill var vi egentlig klare for å ta farvel med dagens verter. Det er Henrik Stensrud som byr opp til dans fra sin backposisjon i det han tar med seg ballen på venstresiden, runder et par totenspillere og kommer seg inn i 16-meteren. Innlegget langs bakken treffer målsniken Simen Engelien som har posisjonert seg akkurat der han skal stå, og på enkleste vis bredsider spissen inn vår første scoring for kvelden!

Toten hadde knapt nok rukket å riste av seg skuffelsen før vi skulle gjøre vondt verre. Denne gangen er det undertegnede selv som kvitterer etter å ha mottatt ballen fra kaptein Myhre like utenfor 16-meteren. Et touch blir brukt for å legge ballen over på høyrefoten før skuddet sitter i uttagbart i keepers lengste hjørne. To raske mål som naturligvis preget kampbildet mye, og fra dette tidspunkt handlet det aller meste om Kolbu/KK.

Som et hvert lokalderby på dette nivået var innholdet for mye av førsteomgangen hodedueller, taklinger, innkast og ikke akkurat blendende fotballspill. Etter målene begynner vi derimot virkelig å finne rytmen, og skaper etter hvert flere gode sjanser etter godt spill. Henrik Stensrud spiller en meget god kamp, og er selv nære ved å legge på til 0-3 i det vi nærmer oss halvtimen. Skuddet blir riktig nok reddet på streken, men det var kun en aldri så liten forsmak på hva som var i vente.

Like etter den store sjansen til Henrik er Engelien nok en gang på alerten. Denne gangen plukker toppscoreren opp et uheldig tilbakespill fra vertene og fosser fra Totens to midtstoppere. Alene med keeper løper spissen like greit bare rett forbi, og kan slå av en aldri så liten feiring med «dab» før han triller kula i det åpne buret til 0-3!

Det hadde vært perfekt å gått inn til pausepraten med en såpass behagelig ledelse som 3 mål, men dessverre glipper vi én gang helt på tampen. Unge Fodstad fra Toten drar seg innover fra sin venstreside, og sender i vei et skudd som overlister Bøe i målet. Fin prestasjon av unggutten, men litt for lett og et relativt unødvendig baklengsmål for vår egen del. Lagene gikk dermed til pause på stillingen 1-3, og vi hadde god kontroll på det hele.

Selv om Toten fikk sin redusering før hvilen, blir den andre omgangen aldri i nærheten av spennende. Vi flytter oss samlet som et lag hele omgangen gjennom, støter ut i press når vi skal og har i det hele tatt full kontroll på kampen. Vertene gjør noen bytter i pausen og har garantert et ønske om å få satt et realt press på oss i de siste 45 minuttene, men vi gir ikke fra oss så mye som én meter gratis på egen banehalvdel før det smeller!

Da Toten ikke klarte å skape noe er det heller vi som flere ganger er nære ved å øke ledelsen. Ved to tilfeller får vertene med et nødskrik klarert unna på streken etter offensive dødballer på kast og hjørnespark fra oss. Ballen skulle likevel omsider havne i nettet, og det er stopper Sundseth som stanger en inn en kontant heading etter en meget god corner fra Henrik M. På stillingen 1-4 var egentlig resten av omgangen er ren formalitet.

Simen Engelien legger ned en fantastisk innsats på topp, og er nære ved å belønnes med sitt hattrick. Totens keeper gjør derimot noen gode redninger på tampen av kampen og avverger flere baklengs for vertene. Det skulle bli ett siste mål i kampen, og det er det faktisk rødtrøyene som får. En lang ball får sprette i vår egen boks, og Bjørnerud hos Toten får til slutt kranglet inn ballen til 2-4. Igjen et noe unødvendig «pissmål» å gi bort, men hva gjør vel det når vi vinner så komfortabelt som vi faktisk gjør.

På overtiden får dommeren satt sin siste signatur på kampen etter å ha levert tynn suppe i samtlige 90 minutter. For å oppsummere en fullstendig tullete situasjon i korte trekk; lettere knuffing mellom to spillere resulterer til slutt i 3 (!) røde kort da også en sistemann hos oss belønnes med marsjordre etter å ha forsøkt å roe ned situasjonen. Skremmende svakt håndtert av dommertrioen, og med et resultat som gjør at vi mister 3 spillere med suspensjon neste runde.

Situasjonen på overtiden til tross, det var ingen grunn til å furte etter å ha vunnet nok et lokaloppgjør mot rivalen FK Toten. Med seieren tok vi 6 av 6 mulige poeng mot rødtrøyene i år, og med overbevisende 7-3 i protokollen totalt!

Det deilige denne kvelden er at vi følger kampplanen til punkt og prikke. Vi visste at dersom vi var tro mot opplegget og samtlige la ned den innsatsen som krevdes i et slikt oppgjør, ville kun seier være et mulig utfall. Som sagt så gjort, og det er alltid godt å få bekreftet at vi holder et høyere nivå enn våre naboer.

Seieren gjør at vi trygger 3.plassen i avdelingen med to kamper igjen å spille. Neste runde kommer Nordre Land på besøk til Kolbu, før vi i siste serierunde reiser til den andre siden av Mjøsa for å møte det som trolig er et 3.divisjonslag neste sesong – nemlig Løten.

Avslutningsvis vil undertegnede og hele spillergruppa rette en enorm takk til alle svartkledde som tok turen til ØTIP fredag kveld! Frekke nok var dere faktisk til å fylle opp hele «bortetribunen» på langsiden, og det ga oss spillerne masse ekstra energi ute på matta. Hvor hjemmetribunen på ØTIP er har jeg enda ikke fått med meg…