Gavmilde KK-gutter da FK Toten tok siste stikk

14585817_10211160101585299_295947550_o

Med avdelingen allerede avgjort ble det likevel servert en aldri så liten thriller på Østre Toten Idrettspark søndag da vi gjestet FK Toten til lokaloppgjør. En kamp vi naturlig nok ønsket å vinne, men etter en positiv førsteomgang trakk vi på oss de usynlige hattene fra Frelsesarmeen og tildelte vertene en unødvendig seier.

I et heller ufyselig høstvær var det møtt opp bra med folk fra begge leire på kunstgresset denne søndagen. Selv om seriegullet ble sikret forrige helg var vi likevel tente på å vise oss frem fra en god side denne dagen, for hvem vil vel egentlig tape et lokalderby? Et ungt vertskap fra FK Toten virket i tillegg en smule nervøse allerede før kampstart i det de fløy fra spente ballgutter/jenter som stod klare på utsiden av garderobene. Her måtte vi bare kline til!

Vi går umiddelbart i strupen på Toten fra start av i den første omgangen, og får i store perioder gjøre akkurat som vi selv vil. Utover i omgangen begynner også sjansene å skapes på rullende bånd, men vi må vente til midtveis før Petter Haugen på en retur fra keeper setter inn vår ledelse og kampens første scoring.

FK Toten har for all del også noe eget spill i denne omgangen, men skuldrene virker høye og mye unøyaktighet på siste 3-del gjør at de aldri helt evner å skape de store farlighetene foran Andreas i målet. Ved én anledning i de første 45 må likevel vår keeper virkelig ut i full strekk for å avverge utlikning etter en avslutning fra omkring straffemerket. Skuddet er godt og ser ut til å dale inn i lengste kryss, men Andreas strekker seg så lang han er og får akkurat fingertuppene på ballen.

For uten om denne muligheten er det vi som skaper det som er av målsjanser i den første omgangen, og det skulle bli mange. To-tre ganger spiller vi oss helt alene gjennom mot vertenes keeper, og det kunne på mange mulige måter ikke klaffet bedre enn at det var vår toppscorer Sindre som var i enden av angrepene. Akkurat denne dagen ville det seg derimot ikke, og Thor Even i vertenes bur gjør noen viktige redninger og holder på egenhånd Toten videre inne i kampen.

I tillegg til disse sjansene kommer vi til et drøss av farlige innlegg og cornere, men det vil seg rett og slett ikke i den første omgangen og effektiviteten er enkelt og greit for dårlig.

I pausen blir det gjort en hel del bytter, og intet mindre enn 6 spillere byttes ut før starten på de siste 45 minuttene. Sikkert litt vanskelig å begripe for enkelte, men grepene var planlagt allerede før helgen og hadde en naturlig forklaring. Først og fremst var tabelltoppen i 4.divisjon denne sesongen allerede spikret, og rent poengmessig betydde derfor ikke denne kampen noen verdens ting. Vi går derimot to spennende KM-kamper i møte, og ønsket i den anledning å gi flere spillere muligheten til å vise seg frem i forkant av uttakene til disse kampene. Med fasiten i hånd og et skuffende 2-1 tap i bagasjen vil det alltid være lett å peke finger. Svarene vi fikk er likevel verdifulle, og 17 spillere som har gjort seg fortjent til spilletid gjennom en lang sesong med mye trening, fikk viktig og god kamperfaring. Til syvende og sist var samtlige i troppen med denne dagen fordi vi mente hver enkelt er mer enn gode nok for å sikre oss en ny seier, dessverre skulle det kollektive vise seg å ødelegge for oss denne gangen.

14599938_10211160100145263_1512603668_o

Mens vi i den første omgangen spiller med en fremskutt midtbanespiller og har press på vertenes midtstoppere, blir vi i den andre omgangen liggende med en flat midtbanefemmer uten særlig press. Istedenfor å ligge kompakt og trygt som en samlet enhet, virker vi derimot automatisk å få en svært defensiv holdning til alt som skjer ute på matta. Følgene er at vi tildeler iniativet i kampen helt og holdent over til Toten som samtidig blir mer og mer varme i trøya for hver eneste pasning som spilles innad i eget lag. Fra å virke til dels paralyserte i den første omgangen, skal vertene virkelig ha for at de senker skuldrene etter hvilen og spiller en helt annen fotball.

Uten press på ballfører, og med aggressive totenspillere i hælene hver gang vi selv vinner ballen, begynner vi også å gjøre unødvendige feil. En mislykket dragning som bakerste mann i eget forsvar gjør at Toten plutselig er på blank kasse, og dommeren peker til slutt på straffemerket i det han mener spilleren blir hindret i skuddøyeblikket. På den påfølgende straffen gjør Andreas en fantastisk dobbeltredning i det han først redder selve straffesparket, og deretter varter opp med en ny flott redning på returen. Vi beholdt fortsatt ledelsen, men det skulle ikke vare lenger før vertene var á jour.

Et langt utspill fra vertenes keeper lander midt i beina på en totenspiller som uhindret får tatt ned kula og vendt opp riktig vei. Avstanden mellom egne lagdeler blir for store og vi blir liggende litt i ingenmannsland når pasningen i bakrommet plutselig kommer. Løpet er godt, og alene med Andreas scorer Rasmus på topp hos vertene sikkert til 1-1.

Konsekvensen av baklengs er noe vi til tider slet mye med i vårsesongen, og det virket ofte å være verdens undergang om vi slapp inn et enkelt mål. Dessverre var vi litt tilbake til dette stadiet også denne søndagen. Vi evner aldri helt å slå tilbake, og istedenfor er det Toten som fortsetter å stresse oss. Jonas Harefallet utnytter passivt forsvarsspill, stjeler ballen rundt midtbanen og setter fart alene gjennom. Avslutningen er klinisk og vipps så hadde Toten snudd kampen til 2-1 i den andre omgangen.

Vi prøver hardt mot slutten av kampen og skaper blant annet en brukbar mulighet ved Henrik på en kontring. Det koker også bra på tampen, og dommeren ser seg nødt for å krype ned i innerlomma og trekker opp diverse høstfarger fra lomma. Et rødt kort deles ut til yngste blad(?) Fodstad på Toten, for akkurat hvor mange av de som var utpå der til slutt vites vel egentlig ikke. En interessant familiemiddag senere på kvelden ble det derimot helt garantert, og det røde kortet setter vi på kontoen for ungt pågangsmot og innbytterpuls.

Toten står i det hele tatt bra imot de siste minuttene, og vi evner vel egentlig aldri å skape det skikkelig store trykket mot vertenes mål. Dommeren blåser av kampen og hjemmelaget kan heve armene i været etter en svært god andre omgang. Ser man utelukkende på de siste 45 minuttene i denne kampen er det helt fortjent at Toten stikker av med seieren. Det var de som ville mest, fikk til mest, og i det hele tatt orket mest. En imponerende omgang av et ungt hjemmelag, stort mer er det egentlig ikke å si.

Vi burde likevel ha avgjort denne kampen før hvilen, og det hadde ikke vært noe å si på om vi hadde ledet med både 3 og 4 mål før den andre omgangen startet. Når vi ikke gjør det blir vi derimot knallhardt straffet, og en slik kollektiv kollaps må vi sørge for å luke bort nå som KM-kampene står for tur de neste to helgene.

Da Løten presterte å rote bort sin avdelingsseier i siste serierunde med kun et uavgjortresultat og brent straffespark like før slutt, blir vi istedenfor sendt på fjelltur til Trysil førstkommende lørdag. Det blir garantert en tøff oppgave på det som ryktes å være en tung gressbane, men gress er vi vant med! De siste 45 mot Toten må glemmes, så skal vi sørge for å kline til i de 180 minuttene som gjenstår av fotball denne sesongen.

Hele sesongen får vi oppsummere i en senere artikkel, men med unntak av skrellen mot Toten på søndag må to seriegull kunne sies å være en fantastisk prestasjon i år! Mye av takken skal våre utrolige supportere ha, og undertegnede anbefaler alle å lese om landets beste breddesupportere i OA denne uken. Artikkelen kan leses her.

Foto: Tommy Gullord OA

Foto: Tommy Gullord OA