Smakfull revansje i returoppgjøret mot FK Toten

Etter tapet for naboen tidligere i sesongen, var KUN seier et alternativ i fredagens derbykamp på ØTIP.

FK Toten
2 3
Kolbu/KK

Målscorere:

Sindre H. Pedersen x2
Michael K. Urrang

Med de nye signeringene som har falt på plass de siste ukene, stilte vi med en sterk og kampklar tropp mot FK Toten denne fredagen. Riktig nok manglet vi både Håvard (karantene) og Pål Johanstuen (utilgjengelig) som midtstoppere, men både gamlefar selv, Sundseth, samt Tov Magne fylte tomrommet i forsvaret på en flott måte!

Etter å ha sett Toten mot Raufoss sine rekrutter noen dager i forveien, visste vi godt hva som kom til å møte oss. Egentlig tenker og spiller vi ganske så likt, både hva angår formasjon men også i det oppbyggende spillet. Brede stoppere, høye backer og et anker som skal involveres mest mulig i midten. Begge lag er i så måte litt ekstra sårbare ved unødvendige personlige feil og upresise pasningsforsøk. Til det blir det rett og slett for store rom å boltre seg i for motstanderen, og nettopp dette hadde vi et mål om å utnytte på fredag.

Vi kommer godt i gang med oppgjøret, og vinner brorparten av duellene og taklingene som utkjempes. Nettopp den mentale biten har vi hatt mye fokus på før hver eneste trening hele uka, og i disse oppgjørene er det ofte så enkelt at det laget som virkelig vil mest og kriger best – til slutt står igjen som seierherre.

Første store mulighet skaper vi allerede etter to minutter etter en svak involvering av Toten på midtbanen som vi bryter og kontrer på. Engelien parkerer svoger Olafsen som bakerste mann, men innlegget fra noe skrå vinkel klareres ut til hjørnespark. Standarden var dermed satt for resten av oppgjøret!

Det er alltid moro å lykkes, men kanskje ekstra spesielt når ting går helt etter kampplan. Akkurat det gjør det nemlig denne kvelden, og begge våre mål i den første omgangen kommer etter oppskrift 1 og 2 på de første sidene i kokeboka. Først bryter Simen Stensrud er svakt oppspill fra Totens midtstoppere, nettopp en slik situasjonen var vi nøye på at vi skulle utnytte. Simen spiller ballen inn sentralt før han selv setter fart og flyr oppover langs sin høyrekant. Ballen får han etter hvert i retur, i et hav med bakrom akkurat som vi hadde forutsett. Innlegget langs bakken er perfekt, og Sindre som samtidig hadde satt på turboen fra motsatt flanke, gjør ingen feil i det han sklir inn kveldens første scoring.

Uten ball står vi egentlig svært godt bakover, og forsvarsfireren flytter seg samlet med femmeren på midten. Det å slippe til farligheter sentralt i banen var ikke aktuelt, men vi åpnet derimot for at Toten skulle få komme til mye innlegg fra kantene da vi visste de ikke var særlig «tunge» eller farlige i boksen. Dette lykkes vi stort sett med hele kampen, men vi glipper dessverre én gang etter et skudd som går to ganger i stolpen før den sniker seg inn til utligning 1-1.

Vi fortsetter likevel den gode omgangen og skaper den ene gigantiske sjansen etter den andre. Undertegnede har selv to enorme målsjanser, men begge forsøkene blir med nød og neppe klarert til corner. Jarle får også sin mulighet alene mot vertenes keeper, nok en gang etter nonchalant forsvarsspill av Toten, men skuddet smeller i stolpen og ut.

En scoring var nesten nødt for å komme, og heldigvis gjorde den det også. Vi presser og stresser Toten høyt i banen, og et svakt oppspill snappes av undertegnede som sender Engelien alene mot keeper. Lagets toppscorer er uselvisk denne gangen, triller ballen videre til Sindre i ekte «Fifa-stil», og som enkelt setter inn vår 1-2 ledelse til hvilen.

Vi blir enige om å gjøre akkurat det samme i de siste 45 som det vi hadde gjort før pause, men blir nok noe passive det første kvarteret av omgangen. Denne gangen er det Toten som utnytter litt uryddig forsvarsspill fra vår side, og skuddet fra 20 meter daler helt bort i det lengste krysset til Patrick og 2-2 på måltavla.

Det er litt stillingskrig i denne perioden, men føler likevel vi har full kontroll bakover samtidig som det er vi som skaper de virkelig store sjansene foran mål. Sindre er nok en gang nære etter en god heading på et innlegg fra Engelien, men Totens målvakt gjør en strålende redning!

Avgjørelsen faller derimot 20 minutter ut i omgangen, og akkurat denne gangen får det være lov å si at skuddet var av den helt brukbare sorten. Et langt oppspill fra Patrick heades videre av både Sindre og Thore, før Nygård slår et godt innlegg inn i boksen fra sin venstre side. Innlegget klareres ut av 16-meteren til Toten der undertegnede følger opp, setter bredsiden til, og klistrer ballen opp i det nærmeste hjørnet til 2-3 ledelse. Litt flaut å trenge hjelp fra tverrliggeren for å få presset ballen inn i nettet, men det er alltid flott å ha noe å jobbe med i tiden som kommer …

Debutant Thore Ulstein kommer inn for Jarle på spissplass den siste halvtimen, og gjør et meget sterkt innhopp! Stort sett alene med 2-3 røde Totenspillere skaper han farligheter hver eneste gang, og vertenes forsvarsspillere må ty til ulovlige midler i angrep etter angrep for å stoppe sørlendingen. Til slutt ser ikke hoveddommer andre løsninger enn å dømme straffespark i det Thore løpes ned alene med keeper etter et av flere herlige løp. Klokkeklart straffespark og flott prestasjon av debutanten. Totens burvokter vil derimot holde litt mer på spenningen, og redder straffesparket til Sindre som kun ender med corner.

Godt ut i overtiden er Toten nære ved å rane fra oss 2 poeng i det klubblegende, Trond Aass, får stå helt alene på et par meter og styre en heading mot mål. Denne gangen er det heldigvis en annen debutant for dagen, Patrick, som ikke hadde gjort seg helt ferdig på jobb enda. En råsterk refleksredning sender headingen over mål, og «Pat» berger på mange måter seieren helt i sluttminuttene!

Dette var en veldig fortjent og utrolig deilig seier, spesielt med tanke på vårkampen hvor FK Toten tok første stikk for sesongen. Det gledelige i dag er at hele laget fulgte kampplan til punkt og prikke, og kanskje viktigst av alt, at samtlige skrudde på de riktige bryterne i topplokket i de 90 minuttene med derbyfotball som skulle spilles. Da er vi gode, og det fikk vi nok en gang bevist i dag.

Takk til alle som tok turen til ØTIP i pøsregnet for å støtte oss denne kvelden, håper poengene varmet til godt utover mandagen (og resten av vinteren) 🙂

Høydepunkter fra kampen finner du her ->

Hele kampen ser du i opptak her ->