Tap til tross, meget lovende takter mot FK Gjøvik-Lyn

Vinterens andre treningskamp ble spilt mot et toppet Gjøvik-Lyn mannskap der vi virkelig skulle få testet formen i det kalenderen viser midten av februar. Med fasiten i hånd, og et 4-2 tap i boka, var det totalt sett veldig mye positivt å ta med seg videre.

Gjøvik-Lyn
4 2
Kolbu/KK

Målscorere:

Henrik Myhre
Sindre Pedersen

Vi var fullstendig klar over at vertene prøver ut en ny 3-5-2 formasjon i vinter, og at de etter to solide tap mot god motstand forventet et helt annet kampbilde denne tirsdagen. Vi ønsket derimot ikke å legge oss lavt for å bli løpende imellom som blinde bikkjer i 2×45 minutter, og la derfor opp en kampplan der vi skulle overraske med å presse høyt og gjenvinne ball hver eneste gang muligheten bød seg.

Det kunne virke som det ble litt mye piler og streker på tavla før kampstart, for i det dommeren setter i gang kampen er vi på godt norsk “all over the place”. I stedet for å presse samlet de gangene Gjøvik-Lyn ikke har balanse i laget, ruser vi én og én ensomt opp i press som igjen etterlater store rom bakover. Vi bruker heldigvis kun 4-5 minutter på å justere oss, men akkurat i det vi er i ferd med å finne fasongen, sitter den første scoringen for bylaget. Fra høyt i banen lempes en lang ball inn på vår bakerste stolpe, og Gjøviks kaptein får stå helt alene og prikke inn 1-0 med hodet.

– Treningskamper er nettopp kun trening, da må man tørre å feile

Etter at vi har rista av oss den noe rotete starten, er de resterende 40 minuttene av den første omgangen derimot meget oppløftende! Vi har lagt fra oss det som skulle være av respekt for å møte et lag én divisjon høyere enn oss selv igjen i garderoben, og er både fullt på høyde og i perioder bedre enn Gjøvik-Lyn. Det har vært viktig å fått formidle at treningskamper nettopp kun er trening, og at vi må tørre å prøve ut elementer i spillet som vi kanskje tidligere ikke har følt oss komfortable med. Ved å terpe og feile på dette en hel vinter, vil det til slutt føles helt naturlig å gjennomføre disse grepene når poengene skal begynne å deles ut i slutten av april.

Vi lykkes i det hele tatt med veldig mye i den første omgangen. Selv om Gjøvik-Lyn står høyt i banen har vi ro med ball i laget, og får flere ganger spilt oss ut bakfra med brede stoppere og en svært aktiv Petter som i sin ankerrolle hele tiden søker ball. To blad Henrik (Myhre & Stensrud) er også svært aktive sentralt på midten, og bryter ned Gjøviks spill flere ganger slik at vi får gunstige overganger.

Vingbackene til hjemmelaget blir ofte liggende i ingenmannsland, og vi har store rom å løpe i offensivt. Vi kommer dermed til flere farlige innlegg, men det er på en overgang vi setter vår utlikning ved Myhre fra omtrent 16-meteren etter nettopp et brudd på midten.

Gjøvik-Lyn går opp til 2-1 etter at vi roter det litt til for oss selv i bakre rekker, men det tar ikke lang tid før vi igjen svarer på hjemmelagets ledelse. Fra sin høyrekant slår Engelien et tidlig innlegg inn i boksen der Sindre treffer perfekt med sitt hodestøt og forlenger innlegget i en bue over keeper til 2-2. En fin prestasjon av Sindre, som naturlig nok var ivrig på å vise seg frem og gjorde en veldig god jobb på topp i en litt uvant posisjon.

Like før pause blir vi igjen straffet i et forsøk på å frispille oss ut av en noe presset situasjon. Lars gjør først en glimrende redning når Gjøvik-Lyn kommer alene gjennom, men returen er det dessverre lite å få gjort med og til pause er dermed stillingen 3-2 til vertene. Alt i alt en svært god omgang der vi i store perioder spiller jevnt med Gjøvik-Lyn og tidvis fremstår som en divisjonskollega.

Målscorerne i kampen. FOTO: Oppland Arbeiderblad v/Frode Kleverud.

Den andre omgangen kan oppsummeres i enkelhet, rett og slett fordi vi aldri helt evner å melde oss på igjen etter pausen. Gjøvik-Lyn gjør 4 bytter i hvilen, endrer formasjon og virker egentlig å få en helt annen giv enn hva tilfellet var i de første 45. For vår egen del merket vi nok all løpingen i den første omgangen, og med en tynn tropp denne kvelden blir det derfor tungt utover i kampen. Mens vi hadde mye eget spill før pause, blir vi i den andre omgangen stort sett løpende imellom, med unntak av noen overganger og cornere som aldri blir videre farlig.

Til tross for lite eget spill i denne omgangen, forsvarer vi oss svært godt og sørger for at Gjøvik-Lyn kun får med seg én ny scoring slik at sluttresultatet ender 4-2 denne kvelden. Vi får nok erfare at det må trenes noe mer før vi skal kunne hevde oss på lik linje med lag i divisjonen over, men samtidig er det veldig positivt å se at vi spillemessig er såpass på høyde som vi er før kreftene begynner å ta slutt.

Det høres kanskje litt flåsete ut, men 3 av de 4 målene vi slipper inn kan arkiveres som noe unødvendige personlige feil, og det er bra – faktisk helt konge! For med et til dels nytt spillemønster, et sabla sterkt ønske om mye possession, og ulike pressvarianter, kan vi ikke forvente at alt skal sitte allerede i den andre treningskampen for året. Med mye god trening og tydelige formasjonsøkter i tiden frem mot seriestart skal vi klare å luke bort disse litt uheldige valgene, helt sikkert! Så må man også gi Gjøvik-Lyn kredit for at de straffer oss knallhardt de gangene vi roter det til, det skal vi ta lærdom av.

Skal vi dra den flåsete påstanden noe lenger, kan vi jo faktisk konkludere med at vi vinner den første omgangen 2-0 i spill på sjanser skapt av eget lag. Det vil si, om vi da tar med at innlegget fra Simen Engelien 45 meter fra mål som videre treffer pannebrasken til Sindre og i lengste hjørne faktisk er en reell sjanse? Yes Sir! Da er det ikke verst om man tar med i betraktning at Gjøvik-Lyn stilte et toppet mannskap, en klubb som for kun få måneder siden lå 2 divisjoner over Kolbu/KK i divisjonssystemet. Det hadde vært langt verre om målene imot kom som følge av at vi ble totalt utspilt og ikke hang sammen defensivt. Det skjedde derimot ikke, og betyr enkelt og greit at vi forflyttet oss mye og evnet å ligge kompakt i eget forsvar. Det skal vi ta med oss videre!

Takk til FK Gjøvik-Lyn for svært god matching og verdifull kamptrening. Fokuset rettes nå mot en god treningsuke før Reinsvoll blir neste test ut fredag om én uke. Vi håper folk tar turen til ØTIP denne kvelden, og takker samtidig en god gjeng med Kolbusupportere som stilte i 10 friske minusgrader på Gjøvik stadion tirsdag!